Dyrkning af kartofler

Forspiring og dyrkning af kartofler

Selvfølgelig skal der være kartofler i kolonihaven

Det er dejligt at spise egne friskopgravede kartofler fra haven, og det er slet ikke så svært at dyrke dem. Køb en af de gængse sorter og følg nedenstående anvisninger, så er du godt på vej.

Forbehandling af kartoflerne

Det er meget vigtigt, at kartoflerne begynder at gro med det samme, de kommer i jorden. Derfor er det en god idé at forspire kartoflerne. Tag kartoflerne ud af posen og læg dem i lave kasser eller gamle æggebakker – gerne i et tyndt lag jord. Kartoflerne skal nu stå lyst og lunt i ca. 3-4 uger, indtil kartoflerne har ca. 1 cm. lange, grønne spirer. Pas på ikke at knække spirerne af, når du lægger kartoflerne. Du kan sætte dem i gang sidst i februar eller først i marts.

Klargøring af jorden

Kartofler foretrækker løs jord, så det bedste resultat fås ved at grave eller fræse jorden. Derefter gødes med en NPK-gødning, f.eks. 14-3-18 eller en anden klorfattig gødning. Der skal bruges ca. 5 kg. pr. 100 m², som strøes ud på jorden og derefter indarbejdes i jorden med en kultivator.

Læg ikke kartofler i det samme jordstykke hvert år.

Lægning og pasning

Rækkerne rilles op (ca. 6-8 mm dybe), og kartoflerne lægges med 20-25 cm. mellemrum. Hyp jorden over kartoflerne til kammen er 15 cm. høj. Når planterne er ca. 10 cm. høje lægges forsigtigt jord ind under bladene. Dette gentages et par gange, indtil kammen har en højde på ca. 25 cm. Når der er gået kartoffelskimmel i toppen (bladene visner), eller knoldene har nået den ønskede størrelse, klippes toppen af lige over jordoverfladen og fjernes.

Optagning og opbevaring

I løbet af sommeren bør man ikke grave flere kartofler op, end der bliver spist samme dag. Først når kartoflerne har ligget i jorden ca. 1 måned efter, at toppen er blevet klippet af, er de modne og egnet til langtidsopbevaring. Optagning skal ske i tørt vejr, og derefter skal kartoflerne opbevares tørt, mørkt og køligt (3-5°).

En anden mulighed er dyrkning i spande

Der er faktisk ingen begrænsninger for, om du dyrker kartofler i en spand, en stor potte, en gammel gummistøvle eller en stor konservesdåse. Vigtigst er det, at du vander, og at den overskydende nedbør kan komme ud af beholderen. Dernæst skal jorden, som du skal bruge til beholderen være nem at arbejde med. Hvis du ikke ønsker at bruge din egen havejord, skal du vælge en sphagnumblanding med lavt gødningsindhold.

Du kan høste kartofler meget tidligt, hvis du dyrker dem i dit drivhus. Læg de forspirede kartofler i spande eller andre beholdere allerede midt i marts måned og flyt så spandene ud, når toppen begynder at strække sig. Vil vejrguderne tildele os sen nattefrost, flytter du blot spandene ind under den beskyttende glasflade igen. Vand er meget vigtig i hele processen for at få tidlige knolde. Dyrk også kartofler på din altan, på terrassen eller lige hvor du har lyst.

Du kan se de mest kendte kartoffelsorter og deres egneskaber her…